09 November 2011

serius.... rasa tertipu.... huk3...



**********
KERJA

Bermula 8 November 2011, saya adalah seorang yang bekerjaya (kononnye)..
Jawatan sebenar saya adalah Account Assistant...
HmmM~ bile tgk job description & kelayakan kt internet, tugas sebagai acc assistant ni agak senang.
Tapi, sebenarnya, job ni sesuai utk mereka yg lepasan dip keatas...
Tapi saya lepasan degree...
Oleh sbb sy tak de pengalaman kerja, saya dengan hati terbuka, kerja je la...

Position ni saya ambil sbb ia adalah IMMEDIATE VACANCY (mmg nk org sgt2)..
Tugas nye senang je... Just tggu org dtg bg dokumen suruh kite rekod kt akaun yg sesuai je...
Dont worry, diorg tunjuk satu persatu..
OK.... Dlm division saya tu (finance+accounting). saya sorang je MELAYU... yang lain, Cina..
So, phm2 la, org cina mmg sangat2 detail bile wt sesuatu pkerjaan...
Kelebihan disini... Belajar budaya hidup diorang...

KONTRAK

Okey... yang ni isu sensitif... Sedih sbb saya ni hanya la staff kontrak je... huuu~
Serius... first2 agen ni kata basic ikut ape yg kite tulis kt resume.... fine.. sy ltak 1700..
ari ni... sy dtg ofis manpower nk sign kontrak...
tgk2 dia ltak rm70/sehari....

pergh~ terpana.. terkejut.. trkedu... rasa sgt sedih...
knp bleh jd cmni...

saya mntak akak (agen) tu prtimbgkn balik...
bygkn sbuln klu kerja 20 hari = 20*70 = rm1400 je?? grrrr...

tau ape akak tu ckp? 
salah awk, sbb ltk expected salary rndh ...
eh.. ape pulak... kn sy letak 1700...

akak tu try pujuk sy...
ala... awk wt la byk2 OT...
masyuk tau!

ade giler akak ni...
sy ni dh la takde knderaan... pling lwat sy bleh blik pon kul 7...
tu pun ssh nk cr bas...

akak tu ckp lg..
ok la tu... OT sejam je pun msyuk jugak...
haaa!   

ape ni... ape ni... ape ni???

sabar je la...

1 comment:

I wong (依之汉) said...

Teruskan usaha ye cik Ziera. Kak aku pun camtu awal kerja di KL. Gaji RM1.4k. Dari situ dia bina pengalaman. Sambil tu dia cari kerja lain jugak. Amiin sekarang dah dapat kerja kerajaan. Apabila interview dia boleh menjawab dengan yakin tanpa segan silu walaupun pengalaman kerja lompat melompat hanyalah 2 tahun.

Jadi teruskan usaha itu. Semua ada hikmah dan berfikir positif.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...