12 April 2011

MAK n BF......... MAK n SUAMI..... (berbeza kn??)




Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia....



Situasi 1
Ring3!!!!!!!!
"Hello....."
"Angah, mak tak sihat.... dia muntah2.... makan je, muntah.. makan je muntah....
pastu asyik pitam2 je, ngah....."
"Ya Allah... Along mane??? Dia tak tgk2 kn Mak ke??"
"Along dari tadi kt Stadium tu haa... main bola je kerjanye.."
"Apa nak jadi dengan Along ni??? Mak tgh sakit2.. senang2 je dia pergi main bola ye... nak kene ni... xpe2.. nanti Angah SOUND dia... tak sedar diri.... kecik2 dulu masa dia sakit, mak yang tolong jaga kn... sekarang ni mak sakit.. dia langsung tak peduli... hey.. perangai dia ni cam orang tak ber'emak' je.... sakit hati Angah la....."
"Angah, sabar ngah...."
"Angah tak bleh sabar dah ni... dia tu anak lelaki... ko bgtau Angah, ape je angah bleh buat... duk jauh.. nak keluar pun kene mintak izin suami.."

Situasi 2
Ring3!!!!!
"Hello, dik"
"Hello, mak"
"Buat ape tu??"
"Duk dalam bilik je, mak... Duit dah xde.. nak g mane je.."
"Adik ni, boros la....."
"hehehe... mak...~~ nak duit"
"duit??!! ala.. mak nak guna la duit tu.... minta kat abang la.."
"ala.. mak ni... adik mintak RM50 je.... tu pun tak nak bagi."
"bukan mak tak nak bagi... tapi...."
"ala mak ni... kedekut... tak gerak la duit mak tu.... setakat RM50 je pun... tu pun susah ak bagi.. adik mintak je, mak suruh adik mntak dari abang... mak ni!!!!!!" (lalu letak phone n merajuk)

.............................


(Bile dgn BF)
"hubby, I nak mntak sesuatu bleh tak??"
"nak mntak ape lg, yang??"
"ala... I dah sengkek ni... I nak mntak duit ckit kt hubby... bleh la~~" (dgn nada manje)
"yang~~ sorry la... b pun still study lagi ni... duit b pun dah tak berapa nak ade.. stakat RM5 tu bleh la b begi kt ayang.."
"tak pe la b... I paham.." (senyuman manje lg menggoda)
"b mntak maaf tau, yang... b bukan xmau bg.. b pun sengkek jugak.."
"ok... I maaf kan b.."

_________________________________________________________

OK.... now... ape beza situasi 1 n situasi 2????

Hubungan seorang ibu dan anak perempuan terbatas berbanding dengan hubungan ibu dan anak lelaki..... Seorang anak lelaki perlulah bertanggungjawab menjaga ibunya sepanjang hayatnya.... SYURGA ITU TERLETAK DI BAWAH KAKI IBU~~~ INGAT NI SAMPAI BILA2...

Abis tu... anak perempuan camne plak????

Seorang anak perempuan juga masih bertanggungjawab menjaga ibunya.. walaubagaimanapun, tanggungjawab tersebut akan berakhir serta merta selepas perempuan tersebut berkahwin.
Di mana, tenggungjawab tersebut akan dibatasi oleh suaminya.... Sekiranya ibunya sakit, maka seorang perempuan yang ingin menjenguk ibunya perlulah mendapat izin dari suaminya.. tanpa izin suami, maka berdoasalah perempuan itu.... SYURGA ITU DIBAWAH TELAPAK KAKI SUAMI~~~

cUBE TGK SITUASI 2.....

kenapa perlu dibezakan layanan terhadap ibu dan layanan terhadap BF???
okeyy... listen here.... he is your BF k.... xpayah lyn baik sangat.... xde syurga pun kt kaki dia.. utamakan la ibu..... jangan la berkasar dengan ibu smpai menengking2 cmtu sekali.... dialog ni diubah sedikit dari dialog asal.....

kawan2!!!!

untuk kite2 yang masih muda trang tang2 ni.... sayangilah ibu bapa anda.... tanpa diorang dan tanpa kasih sayang diorang... siapa la kite ni kan.. ntah2 tak jadi manusia kita ni....
_________________________________________________________

lastly... THANKS mama n abah~~~ Along janji akan jaga MAMA n ABAH sepanjang hidup Along.. Along berharap akan mendapat seorang suami yang baik dan penyayang supaya dia bleh dengan mudah izinkan Along ziarah mama n abah satu masa nanti.. INSYA ALLAH~~


JOM JERIT KUAT-KUAT YANG..........



4 comments:

anis said...

nice

Ziera Azlan said...

thanks, anis~~

najah hijriah said...

aku pun same....b'azam bwk mrk pi mekah nt.. ckp psl mak abh ni wat aku touching..sdh weh..da la lame tak balik...


tepon umah smalam,adik aku yg 5tahun tanye: kak long, ble nak balik??
aku:rindu kak long ea...
adik aku: aah la..

rase nak nangis je time tu..T_T

Ziera Azlan said...

ana... xnak balik rumah ke??? jom la balik b4 exam ni.... hihi... ye.. aku dpt rasa ape yg ko rasa sbb aku pun kaklong gak.. hehe... rasa rndu sgt2 kt umah ble adik ckp cmtu kn..~~

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...