28 November 2011

Kisah perantau yang bekerja di kota dalam keadaan yang.......................

Assalamualaikum wbt....
Ahlan Wasahlan to my blog....

Selamat bercuti bg semua yang sedang bercuti sempena sambutan Maal Hijrah..
Masih tak terlambat lagi utk saya mengucapkan Salam Maal Hijrah buat kawan2 semua...

Alhamdulillah, syukur kepada Allah sebab membenarkan saya hidup sampai ke hari ini...

******

Saya bekerja di Petaling Jaya dan terpaksa menetap dirumah nenek saya di Desa Mentari 
(kt Jalan Klang Lama)..
Office hour saya bermula jam 8.30 pagi hingga 6.00 petang...
Saya tiada kenderaan sendiri, maka saya perlu bijak menggunakan perkhidmatan2 awam yang ade di sekitar rumah dan tempat kerja...

Minggu pertama agak kekok bagi saya untuk ke tempat kerja..
Saya hanya pandai menggunakan teksi untuk ke PJ..
Lama kelamaan, saya mula merasa beban kerana tambang teksi hampir mencecah RM12.
Aduh... Pokai la saya cmni...
Mujur duit elaun masa training kt TM aritu still berbaki RM1000 lebih...

Saya mencari jalan lain...
Saya meng'GOOGLE' untuk mencari penyelesaian...
www.myrapid.com.my telah membantu saya...

Minggu ke-2 saya ke tempat kerja dengan menaiki bas U76...
dimana bas tersebut akan ke KL Sentral..
Dari KL Sentral, saya perlu mengambil LRT dan turun ke Asia Jaya...

Ramai beranggapan yang saya mengambil jalan jauh kerana jarak dari rumah ke tempat kerja saya hanya lah sejauh 3.7 km sahaja...
Hurm....
__________

Salah seorang rakan sekerja saya memberi cadangan yang agak bagus untuk ketempat kerja.
Saya perlu berjalan kaki melalui Kilang Arak GAB dan perlu melintas melalui jejambat untuk keseberang...
Dan mengambil apa sahaja bas yang pergi ke KOTARAYA....
Kerana ketika dalam perjalanan, saya perlu menekan loceng utk berhenti di BusStop LRT Asia Jaya...
Dari LRT, Saya perlu mengambil bas T628 untuk terus ke Wisma Akademy (office saya)..

ni la jarak yang saya perlu berjalan kaki utk menunggu bas di seberang sana-GOOGLE MAP

kilang ARAK GAB 

BuS Stop Asia Jaya-tggu bas untk ke Wisma Akademi kt sini la..
____

Memang kalau ikutkan, perlu berjalan kaki dengan agak jauh untuk ke bus stop..
Tapi kalau ikutkan, tambang nye lebih murah daripada cara yang sebelumnya...

Cara 1::
Desa Mentari-KL Sentral = RM1.90
LRT KL Sentral-Asia Jaya = RM2.00
LRT Asia Jaya-Wisma Akademy = RM1.00
JUMLAH = RM4.90

Cara 2::
Desa Mentari-BusStop Sri Setia = RM 0 (jalan kaki)
BusStop Seri Setia- LRT Asia Jaya = RM1.00
LRT Asia Jaya- Wisma Akademy = RM1.00
JUMLAH = RM2.00


Wisma Academy
------
Akhirnya saya mengambil keputusan mengikut cara 2...
Walaupun terpaksa berjalan jauh, tapi ia bole menjimatkan wang...

THINK POSITIVE:: berjalan di waktu pagi adalah satu aktiviti yang SIHAT...
Ada peluang nak turunkan berat badan..
Dulu 55 kg.... Sekarang 53 kg...
(walaupun tak banyak sangat yang turun, tapi saya bersyukur sebab ade peluang berjalan kaki diwaktu pagi)
nak JOGGING seminggu sekali pun susah kn..
So, GRAB THIS OPPORTUNITY!

WAKTU PULANG

Oleh sebab saya pulang agak lewat, hampir malam...
Saya telah memilih cara jarak jauh untuk pulang kerumah...
Biarlah belanja lebih sikit...
Janji keselamatan saya terjamin kerana bas yang saya naiki dari KL Sentral ke Desa Mentari akan berhenti betul2 depan Stesen Minyak Petronas...
Berbanding cara 'murah' dimana bas hanya akan berhenti dihadapan KILANG ARAK GAB dan saya perlu melalui lorong2 menakutkan sebelum sampai ke rumah...

TIMBA PENGALAMAN

Walaupun keadaan ni agak menyeksakan, memenatkan dan errrrr membosankan...
Tapi ini semua mengajar saya erti kehidupan...
Eceh3.... ERTI KEHIDUPAN???


Antara dokumen2 yang perlu di 'key in' kan kt dalam sistem-GAMBAR HIASAN
()()()()()()

Walaupun kerja saya hanya sebagai kerani perakaunan atau DATA ENTRY CLERK dan 
HANYA SECARA KONTRAK...
Saya redha...
Bak kata abah:: Just anggap yang awak sedang praktikal... Kn dulu takde praktikal...
Ala... Kite bukan sekadar nak kerja ape yg kite pernah belajar dulu...
Cume kite nak tau cara bekerja... 
Ape yang perlu dilakukan sebagai seorang pekerja...
Tanggungjawab, cmne nak apply cuti...
Cmne nak smpaikan maklumat n bla... bla... bla...

Baik la....
Terima kasih kerana sudi memberi motivasi dan dorongan...
Just sabar dan tabah hadapi hidup ni...

Dah abis kontrak nnti, cari la kerja lain yang betul2 ikut jurusan dan kelayakan saya...
INSYAALLAH...

PS:: Nak jadi POLIS... takde pengambilan ke??
Kalau ade pengambilan, harap bagitau la ye...
Nak try...


::Wlaupun saya tahu ketinggian membatasi segalanya::

Sekian...
TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA
(KALAU ADE)

Sudi2 la memberi komen @ nasihat kepada diri ni yang lemah...

Wasalam....



3 comments:

I wong (依之汉) said...

Itulah dugaan. Aku yakin lepas ni mesti ko dah yakin bila ditemuduga sebab kau dah bertemu dugaan. :)

Anonymous said...

Semoga pengalaman yang ditempuhi menjadi ilmu yang berharga....

Anonymous said...

kerja nak betul masuk bba payah la...say pun bba upm xpayah nak memilih sgt..multiskills build up by any chance of job the u venture.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...