21 September 2012

Pengalaman Pertama Kene Bedah di Klinik Gigi... Pergh~ GERUN!

Assalamualaikum wbt...

Hye kawan2...
Apa khabar?? Sihat?
Errr~ sebenarnya saya kurang sihat ari ni...
Opps... bukan demam atau skit-sakit badan, tapi......

****

Orang selalu kata,"Uhhh~ lebih baik demam dari sakit gigi...."
Memang betul kata mereka...
Sekarang saya sendiri yang alami sakit tu...

Actually, sakit gigi ni dah lama saya alami, hampir setahun jugak la...
Saya mula perasan masa tamat latihan SUKSIS bulan 7 tahun lepas..
Tetibe saya rasa sangat sakit... berdenyut2 dibahagian gigi geraham paling bongsu di bahagian kiri...
Memang tak dapat nak cakap la camne sakitnye....

Tapi, sakit tu datang sekejap sekejap....
Makanye, saya selalu abaikan saja sakit tu macam tu je...
Alhamdulillah, gigi ni dah tak sakit selepas tu....

Setahun selepas tu, SAKIT gigi yang berdenyut2 tu datang lagi...
Selalunya sakit tu datang malam-malam, ye.. masa nak tidur..
Sampai terasa nak menonggeng pun ada sebab nak tahan sakit...
Sakit tu mula jadi lebih kritikal baru-baru ni...

Pada 15 September (Sabtu), akhirnya saya memberanikan diri membuat pemeriksaan gigi di Klinik Mazura yang terletak di Senawang.
Saya cuba dapatkan nasihat doktor terhadap gigi geraham bongsu saya yang sakit tu...
Kene cabut, bedah atau tampa sahajal???

Ok... saya akui... ni first time saya ke Klinik Gigi...
Masa kecik-kecik dulu, semua gigi susu saya yang cabutkan sendiri, adalah dalam 2,3 batang yang mama atau abah cabutkan.....
Memang rasa seram.. Yela... nama pun first time kan...

Masuk je SURGERY ROOM....

Doktor: Hai.. Hazirah... Apa masalah awak?
Saya: Hai... Saya ada masalah dengan gigi geraham bongsu saya... sejak dua menjak ni, saya rasa sakit     berdenyut-denyut...
Doktor: Okey, Hazirah duduk... Biar doktor periksa.... (sambil mengambil barang dan memeriksa gigi saya..)..... Errr... ni dah teruk sangat ni... Memang tak boleh tampal ni... Kene operate ni...
Saya: Alamak... operate??? Sekarang ke??
Doktor: Tapi, kami tak OPERATE pada hari minggu.. Awak boleh datang hari biasa untuk pembedahan tu ye... Jangan risau, kami akan beri 2 hari MC.... So, kalau confirm, kite buat hari Khamis ye...
Saya: Ok la kalau camtu... Saya book dulu appointment untuk hari khamis ni...
Doktor: Tapi, sebelum tu, doktor kene cabut geraham atas supaya bila nak cabut yang bawah, yang atas tu tak mengganggu...
Saya: Errr... ok..tapi gigi atas tak sakit pun.. hurm.. ;(

********

Hari pembedahan pun tiba.... Appointment dengan Dr. Mazura adalah pasa pukul 4 pm.
Memang menakutkan... salah satu punca saya menjadi sangat-sangat takut ialah apabila saya tergerak hati nak tengok video ni....:



Menyeramkan kan???

Ni gambar keadaan gigi saya sebelum dan selepas di cabut/ dibedah...




Kalau nak cerita pasal saat2 dibedah tu... Memang menakutkan la....

1) Spray- untuk bagi mulut jadi kebas...
2) Bius- bius dibahagian gusi yang berhampiran dengan gigi yang sakit dan ingin dicabut..
3) Proses bedah gusi- masa ni doktor kene pastikan yang kite tak rasa apa-apa langsung... Kalau still rasa pedih atau ngilu, doktor perlu beri lagi bius smpai kie tak rasa apa-apa... (masa ni memang hampir 5-6 kali la  doktor ulang nak cucuk bius sebab saya asyik terasa pedih dan ngilu)..
4) Masa gusi nak dibedah tu, memang saya sangat2 rasa ada percikan darah di sekitar lidah sebelah yang tidak dibius... Pergh~ rasa darah kan macam besi... nak telan tapi geli... nasib baik doktor sedut gune mesin sedut tu...
5) Last sekali proses cabutan atau pemisahan akar gigi dari gusi... Time tu memang terasa ada tekanan... Tak pasti apa yang doktor buat time tu, tapi sangat2 tension dan menyakitkan... rasa nak lempang orang pun ade...
6) lepas cabut- saya tanya doktor "dah cabut ke???" bile doktor kata DAH... Pergh~ happy gile saya time tu... terus saya ucapkan Alhamdulillah sambil mnyapu tangan ke muka.... Seksa betul nak tunggu 30 minit tu berakhir..... uhhh~
7) Cucian dan jahitan- yang ni memang tak sakit langsung.... cume yang gerun sikit bile terdengar perbualan antara doktor dan pembantu2 nye... "benang ni benang baru ea? macam besar sikit la dari biasa kn.." Apa?? Besar??? ish3...!

Alhamdulillah... pembedahan telah berjaya dijalankan.... Bayaran adalah sebanyak RM350... Saya sanggup bayar pun sebab 2 benda....
1) boleh Claim dengan Company... (company bagi RM600 setahun untuk dental & RM800 setahun untuk medical)... best kan???
2) tak mahu tanggung kesakitan lagi.... TENSION tau...!

nak tau kadar harga untuk perkhidmatan pergigian yang lain, baca ni:



Dan yang paling best, dapat MC 2 hari....
Yang paling tak best, kene pantang 2 hari..... huhu~

Pantang selepas pembedahan:
1) dilarang minum air panas... mesti minum air sejuk.. ais lagi bagus.
2) dilarang makan pedas dan pejal... kalau boleh makan bubur sahaja untuk 2 hari je...
3) wajib abiskan ubat antibiotik dan ubat tahan sakit.

***************

Nasihat saya:
Jika korang rasa sakit di geraham bongsu, cabut je la... Geraham bongsu kadang2 tu bukan ade ape2 fungsi pun.... Tak sakit pun  sebenarnya, cume selepas ubat bius abis slpas bedah tu, rasa sakit sikit sebab kene jaga jahitan.... Yeay... tak sabar nak hidup cm biasa... nak makan macam2... hehe~


ok la... goodbye...
Assalamualaikum...
PS: maafla kalau ade yg geli... Yg penting saya nak kongsi pengalaman saya..... Daaaa... :-P

18 comments:

Siti Mursyida Hasan Azhari said...

Hmmmmm tak nampak pulak harga untuk rawatan akar tu. Btw nice sharing yaa. Thanks. :)))

Anonymous said...

hye awk..disaat sy membaca awk punya blog, sy sedang mengalami sakit denyut2, tp takut nak buat..sbb dl dh pernah buat belah kanan...tp..tp...mmg asalnyer nak buat pembedahan, tp bila smpai ke doktor pakar, doktor kata xperlu operate, cabut biasa.hah??..bygkan gigi elok cabut biasa, mc sy 2 hari taw..pastuh doktor tnya nak buat sebelah lg tak, sy ckp nntila doktor...then...5 thn berlalu, brlah rs mcm nak buat, sbbnyer sakit nyer..hanya Dia yg tahu...rs mcm nak tendang2 dinding..haha..tq atas pengalaman..

-zura-

ampang

MAT NOR said...

Wife pun sakit gigi geraham bongsu. Dah jumpa doktor utk set appointment untuk bedah. Wife pilih option masuk wad bedah bius sepenuhnya dari bius separa sedar. Sakit gigi memang menyeksakan nak buat kerja pun takde mood.

AZNIAL RAHMAT said...

PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
Lady doctor
MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
Possess valid Annual Practicing Certificate
Registered with Malaysia Medical Council
Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
Attended an Obstetric Life Saving Skill
Attended A Neonatal Resuscitation Program
Working hours negotiable with minimum on-call
Very attractive salary

Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

Clinic information:-

PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
NO. 12 JALAN SL 1/13
BANDAR SUNGAI LONG
43000 KAJANG
SELANGOR
TEL / FAX: 03-90114833

Unknown said...

Sis nak tanya kat mana klinik yg sis buat ni...harga macam berpatutan...

acapcs said...

Boleh tahu buat bedah di mana?

acapcs said...

Boleh tahu buat bedah di mana?

Nurul Asyikin said...

saya pon gigi sama mcm awak ...dia tumbuh tak betul n rasa sakit ...tpi saya takut nk buang gigi tu ...nnti time makan n minum pedih tak bahagian yg dibedah >_<?

Anonymous said...

Saya pegi doktor kerajaan jer. Rm3.00. Gigi bongsu. Layanan mesra. Doktor pun cantik.

Gemok Kenit said...

Kalau g gomen..doc akn trs operate ke gigi bongsu yg sakit tu?

Gemok Kenit said...

Kalau g gomen..doc akn trs operate ke gigi bongsu yg sakit tu?

zain iman said...

Gov kalau kena g pakar..mcm aku kena tadi..depa ckp ramai lagi sakit mcm en ni.makanyaa 5/8nti bru leh belah..pengsan..ni bru nk servey kinik gg nya harga

zain iman said...

Gov kalau kena g pakar..mcm aku kena tadi..depa ckp ramai lagi sakit mcm en ni.makanyaa 5/8nti bru leh belah..pengsan..ni bru nk servey kinik gg nya harga

zain iman said...

Gov kalau kena g pakar..mcm aku kena tadi..depa ckp ramai lagi sakit mcm en ni.makanyaa 5/8nti bru leh belah..pengsan..ni bru nk servey kinik gg nya harga

AMER MOHD said...

Sy bru buat pg kemarin..dkt hspital gov..pkai GL..tgk bil mcm rm50 kot utk minor operation tu..sejam lebih jgk..msuk kul 10pg,sain 1 surat akuan smbil diterangkn implikasi dia..10.15 start pastu smpai 11.30 bru siap..gigi sy kna mesin utk pecahkn dlu..lpas settle amik mc n ubat..sy xberapa skt sgt mcm org lain rasa..sbb sy mkn siap2 painkiller sbijik sblm abih bius..tampal koolfever kat pipi pastu gigit kapas smbil tido..denyut2 gitu ja..xsakit sgt..tp sy mnum air sjuk byk2..bg stop darah..ni dh ok..area luka tuh xskt pun tp tepi bibir ni yg pedih mcm terkoyak skit sbb kna tools msa doc tu pulas2 gigi sy..situ pulak yg sakit..

Atiah Ibrahim said...

Gov xkan cabut terus. Dia akan suh kita set appointment dulu. Macam sy kena bulan 2, jumpa doktor bulan1. Time tue sy xsakit pun. Tapi doktor pesan, if sakit kumur dengan air garam. InsyaAllah tak sakit. Alhamdulillah, sy dah selesai buat m.o.s, bayaran RM50. Mc dapat 3hari. Hehehe.

Atiah Ibrahim said...

Gov xkan cabut terus. Dia akan suh kita set appointment dulu. Macam sy kena bulan 2, jumpa doktor bulan1. Time tue sy xsakit pun. Tapi doktor pesan, if sakit kumur dengan air garam. InsyaAllah tak sakit. Alhamdulillah, sy dah selesai buat m.o.s, bayaran RM50. Mc dapat 3hari. Hehehe.

Lelo Uchan said...

Salam..2 hari.lepas ada cabut gigi geraham yg last tu msalahnya masa doktor cabut nk tarik keluar gigi terpatah, n tertinggal yg saki baki gigi...so dia set up kan appoitment for operation....bhaya x? Sy pernh tnya dia 2 kli gigi geraham ni x dpt selematkam lg ke? Dia kata x.....so cabuy tp cabut sampi.patah..kena wat operation.plk

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...